Tatoeage niet reanimeren

Wat is een tatoeage niet reanimeren?

Een tatoeage niet reanimeren is een tattoo die aangeeft dat de persoon géén wens heeft om gereanimeerd te worden in het geval van een hartstilstand of andere levensbedreigende situatie. Net als bij een niet reanimeren penning, is een tatoeage een manier om deze wens te uiten.

In 2014 zei toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de niet-reanimerentatoeage geparafraseerd het volgende:

“Mij wordt gevraagd of de niet-reanimerentatoeage rechtsgeldig kan zijn. Wij hebben geen vorm vastgelegd waarin je de wens van niet-reanimeren duidelijk kunt maken. Dat kan bijvoorbeeld met een penning. Als iets persoonlijk is en als er iets is waaruit ook blijkt dat je het heel erg wilt, dan is het wel een tatoeage. Je hebt het recht om niet behandeld te willen worden. Dat zeg ik maar even klip-en-klaar. Tegelijkertijd ben ik het ermee eens dat het voor mensen in de praktijk een worsteling is. Niet iedereen is bereid tot het laten zetten van zo’n grote tatoeage.

Iemand mag zelf beslissen om af te zien van een behandeling. Het moet overigens niet zo zijn dat als mensen zeker willen weten dat hun wens geëerbiedigd wordt, ze zich dan ook moeten laten tatoeëren. Je kunt het echt op je eigen manier doen en er je eigen invulling aan geven. We hebben er ook geen vorm voor vastgelegd. Daar hecht ik aan, omdat iedereen dat op zijn eigen manier zal willen doen. Een hulpverlener moet dat respecteren.”

tatoeage niet reanimeren reanimeer mij niet tattoo geen reanimatie

Geen reanimatie tattoo

In Nederland wordt de geldigheid van wilsverklaringen, zoals een schriftelijke niet reanimeren verklaring, erkend en gerespecteerd, op voorwaarde dat deze aan specifieke juridische criteria voldoet. In het geval van een geen reanimatie tattoo is het raadzaam om uw wensen ook mondeling te communiceren met uw dierbaren en uw behandelend arts. Naast een niet reanimeren verklaring of een tatoeage niet reanimeren kan men er ook voor een kiezen om een niet reanimeren penning te dragen.

Niet Reanimeren penning Brochure

De brochure geeft u informatie over de niet reanimeren penning.

niet-reanimeren-penning-brochure

Controleer uw e-mail (ook uw spam/reclame folder)