Is een niet reanimeren ketting rechtsgeldig?
Ja, in Nederland is een niet-reanimeren ketting in combinatie met een papieren wilsverklaring rechtsgeldig als de wilsverklaring is opgesteld en ondertekend volgens de wettelijke vereisten. Er zijn geen specifieke wettelijke vereisten voor niet-reanimeren kettingen in Nederland. Het is niet verplicht om een naam en geboortedatum op een niet-reanimeren ketting te vermelden.
Het is belangrijk om te realiseren dat, ongeacht of de informatie op de ketting staat, de drager altijd de verantwoordelijkheid heeft om zijn of haar wensen duidelijk te maken aan het medische personeel. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een schriftelijke wilsverklaring, door de niet-reanimeren ketting bij zich te dragen of door middel van een open en rechtstreekse communicatie met het medische personeel. Het is daarom aanbevolen om de ketting altijd te dragen en ervoor te zorgen dat het medische personeel op de hoogte is van de aanwezigheid van de ketting.
Het is belangrijk op te merken dat, net als bij papieren wilsverklaringen, een niet-reanimeren ketting slechts een aanwijzing is en niet automatisch bindend is. In bepaalde gevallen kan een arts besluiten om een reanimatie uit te voeren ondanks een wilsverklaring. Dit gebeurt als de arts meent dat dit noodzakelijk is voor de zorg en bescherming van de patiënt.