Ik wil niet gereanimeerd worden

Ik wil niet gereanimeerd worden” is een zin die we steeds vaker horen van mensen die bezig zijn met het regelen van hun eigen zorg en medische behandelingen. Het kan een lastig onderwerp zijn om over te praten, maar het is belangrijk om na te denken over uw wensen voor het geval dat u te maken krijgt met een medische noodsituatie waarbij u niet meer in staat bent om zelf te beslissen over uw behandeling.

In Nederland hebben patiënten het recht om te beslissen over hun eigen medische behandeling, inclusief reanimatie. Het is belangrijk om na te denken over uw keuze om niet gereanimeerd te willen worden en om deze keuze vast te leggen in een wilsverklaring of door een niet reanimeren penning te dragen. Een wilsverklaring is een document waarin u uw wensen en voorkeuren met betrekking tot medische behandelingen vastlegt. Hiermee helpt u uw familie en medische professionals om te begrijpen wat uw wensen zijn en wat er moet gebeuren in geval van een medische noodsituatie.

Als u overweegt om een wilsverklaring op te stellen waarin u aangeeft dat u niet gereanimeerd wilt worden, is het belangrijk om te begrijpen wat reanimatie precies inhoudt en wat de mogelijke gevolgen ervan kunnen zijn. Reanimatie kan gepaard gaan met pijnlijke en invasieve procedures zoals het inbrengen van een tube in de keel om de luchtwegen vrij te maken en het gebruik van elektrische schokken om het hart weer op gang te brengen. Zelfs als de reanimatie succesvol is, kan het leiden tot ernstige schade aan organen en weefsels, met als gevolg een verlaagde levensverwachting en/of een lagere kwaliteit van leven.

Wel of niet reanimeren is een persoonlijke keuze, niet iedereen zal ervoor kiezen om niet gereanimeerd te willen worden. Sommige mensen vinden dat ze nog niet klaar zijn om te sterven en willen graag elke kans op overleving benutten, zelfs als de kans op overleving klein is.

Niet gereanimeerd worden

Aan de andere kant zijn er mensen die hebben besloten dat een reanimatie hun kwaliteit van leven te zeer aantast en willen voorkomen dat hun leven onnodig wordt verlengd. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld lijden aan een ongeneeslijke ziekte en willen niet nog meer lijden ondergaan. Anderen kunnen een hoge leeftijd hebben bereikt en vinden dat hun leven voltooid is.

Ik wil niet gereanimeerd worden ketting

Een “ik wil niet gereanimeerd worden ketting” kan worden besteld via onze website op de niet reanimeren penning bestelpagina.

Niet Reanimeren penning Brochure

De brochure geeft u informatie over de niet reanimeren penning.

niet-reanimeren-penning-brochure

Controleer uw e-mail (ook uw spam/reclame folder)